Sabtu, 24 Julai 2010

Teguran ikhlas dari aku untuk semua.

z_thinking 6 teguran ikhlas aku untuk semua writer dan blogger dan juga reader,

rtyui1

1) z_angry Waste my time - Semalam, tgh dok blogwalking, sakit hati lak aku kat blog macam ini,.  Nuffnang nya “SALAH LETAK”. Ia lebih juga dikenali iklan statik, saja nak tunjuk advance. Tapi kalau nak hias pun beragak la, jangan la sampai “MENGANGGU” . Apa salahnya minta bantuan dari yang pakar,tolong adjust code script supaya iklan nuff tu berapa kat kanan atau kat kiri blog yang mempunyai “ruang kosong yang luas” atau “auto hidden” Tak pun senang letak ja la kat sidebar.

Banyak lagi blog yang aku jumpa seperti ini. Biasa kalau aku jumpa, aku akan close terus, buka blog orang lin. Waste my time. Kadang org nak comment pun susah.

2) z_disagree2 Ego - Dan aku percaya bila aku/orang lain  tegur atau bagi nasihat, mesti si owner akan kata “ ini blog aku, aku punya suka nak buat apa,.kau sibuk2 buat apa, lagipun kau xlayak nak tegur aku”, dan aku akan jawab “org bagi teguran dan nasihat cara baik, dihalau lak, jangan salahkan orang lain kalau anda di pulaukan” Itu je jawapan aku.

"Ingat!!!kawallah ego anda walaupun sesiapa pun yang tegur anda,. terima la dan fikirkan semula,. betul atau salah dan berterima kasihlah. Susahkah nak ucap 'TERIMA KASIH' dan ‘MAAF’?

3) z_thumbsup2 Perkongsian - Aku percaya ramai blogger dan writer yang buat blog atau website, tujuan utamanya adalah untuk berkongsi sesuatu dengan orang lain. Tak kira la samaada kongsi media, pandangan politik atau peribadi, cerita hal perbadi atau sebaliknya, ilmu agama dan ilmu yang bermanfaat, picture, atau apa jua termasuk yang berniaga, buka kedai sekalipun,. Bagi aku itu adalah perkongsian. Tiada personal matter. Bila anda dah buat blog atau website, nak tak nak itulah yang perlu anda tempuhi tapi anda masih tetap boleh mengawalnya. Fikir baik2 sebelum post sesuatu.

“Ingat!!! bila anda dah berkongsi sesuatu di alamat siber ini,. anda tak boleh tarik balik walaupun anda dah delete bersih atau guna hosting/domain berbayar sekalipun tapi kesannya tetap akan ada yang tertinggal” . .

4) z_wait Sesak2 - Ada orang suka letak widget, banner atau sewaktu dengannya banyak2 kat blog. Lain la kalau ia memang direktori iklan atau list  lagu/video. Jika loading time page sesuatu blog tu cepat, tak pe la. Nie duk menunggu 30minit baru full open page,. Bagi aku, jika lebih 3minit tak full open tersebut,confirm aku close dan aku takkan visit lagi walau sebagus mana entry die.

"Ingat!!! tak semua pengguna internet yang mempunyai connection internet yang laju terutama yang pakai pakej basic, memang akan bertambah slow, tambah hang. So, berpada-pada la. Letak la apa yang penting."

5) z_cry2 Bingit Telinga - Pernah tak bila korang buka blog orang, korang akan dikejutkan bunyi atau muzik kuat yang tertiba muncul dari mana? tentu pernahkan. Aku juga selalu terkena, nasib tak ada sakit jantung,. Apa salahnya widget player korang tu di ‘play-manual’kan atau di ‘auto-slow’kan volume. Pastu tu lagu la, kalau mula2 tu rentaknya slow tak pe la juga,. ini tertibe bunyi guruh,. mana la orang sakit jantung tak mati masa tu juga. Please guna rentak yang lembut, yang enak didengar. Lagi satu widget player tu letak la atas sekali. Senang reader nk pausekan terus. Jangan la letak paling bawah k, tak pun tak payah la pakai. Buat berat je.

“Ingat, tak semua reader/pelawat suka dengar lagu yang di minati owner blog. Makin sakit hati adalah. Fikir lah juga perasan orang lain.”

6) z_devil Pertelagahan - Ni yang last. Kelmarin, aku ada terbaca satu blog dak kecik ni. Mybe dalam lingkungan 14/15 tahun kot. Kesian aku tgk owner blog tu, asyik kena kutuk je dengan musuh2 die. Xkira la samaada kat chat box atau kat komen atau pun kat post masing2. Ada je yang cari musuh. Pastu lei pulak ajak orang lain join.

Cuma nasihat aku, walau apa pun perbalahan korang, tolong settle kan kat luar, settle kan la secara peribadi. Tapi bila korang gaduh dialam siber/di blog/di laman sosial dan memalukan antara satu sama lain, orang lain akan tgk dan baca,. Malu sih, Malu. Bukan dosa je yang dapat, malah org pandang hina tahap cipan tau. Please la, berdamai la dan settlekan la secara baik, itu la yang seeloknya. Ini juga peringatan bagi yang lain yang  suka menjatuhkan atau sengaja menfitnah orang lain di entry masing2. Selagi entry tak elok itu dibaca org, selagi tu la dosa itu sentiasa datang pada yang menulisnya.erm,…

“Ingat!!, hidup di dunia ini adalah saling bermaafan dan berkasih sayang, Hargai dan hormati lah orang lain supaya orang lain juga menghargai dan menghormati anda.”

*Habis dah - z_chuckle Ok, itu je aku nak bagi tahu. apapun aku minta maaf sebab en3 kali ni terlalu- lalu panjang. dan jika ada sesiapa yang terasa atau sakit hati.  Aku harap dimaafkan. Jika aku buat salah, sila tegur aku.  Hidup sesama manusia adalah untuk saling ingat-mengingati.

p/s K la, Sampai jumpa lagi. Maybe entry akan  datang ada lagi teguran sebegini lagi. Kita perbetulkan la apa yang silap. Renung-renungkan dan selamat beramal. Chewah.hehehe,.z_embarassed

15 ulasan:

ninie_azriena berkata...

tanks untuk nasihat tu..
(n_n)

lady elle berkata...

ahakz.. aku suke. aku suke (o,0)

qaseh berkata...

betul2..ase cam nk suh kamu komen kat fb sy tuh sbb da kgkwn sy yg duk kutuk sy kat laman fb tuh. seriusly mmg terlalu sakit ati..

dorg terlalu ego & xleh nk terima kesalahan dorg, asyik nk tegakkan benang yg basah

Wan_hazel berkata...

btul tu...blog wan ok tak???

krole berkata...

wuahhh krole stuju sgt...tq for sharing...:)

faizerkaizer berkata...

@Wan_hazel Ok, nice sangat,.

amira berkata...

betul tu sume yang awk ckp..
tinggal sape yang rsa dirinya cmtu patut la amek tindakan segera..
huhu
Hanya perlu double click saja!!

faizerkaizer berkata...

@amira Betul tu, sapa yang terasa tu phm2 je la,.

Amirrah Zawani berkata...

yeah sgt2 setuju..
yg paling sy tak suka kalo letak iklan nuff kat tgh2.. ada yg letak byk2 smpai apa yg dia tulis pn dah tak nmpak.. so what point buat blog kalau tak nampak entry.. lagi satu, pernah nampak yg letak iklan wawwi kot.. penuh page.. semak tgk.. sy pun jenis terus close kalo nmpak page cm ni.. menyusahkan.. erkk, panjang pula aku komen.. hee..

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

tergezut tak msuk blog i? ade yg aneh2 tak? hahaha =)

tq ats igtn n teguran =)

faizerkaizer berkata...

@Amirrah Zawani penah juga jenguk blog iklan wawwi banyak2 tu,.tapi tak ingat la yang mana satu,.erm

faizerkaizer berkata...

@MissXYZ a.k.a Abaikan tak ada yang pelik la,. kira ok la tu,.entry baguz n loading page pun cepat..memang tak penah miss jenguk pun.

khalidahmacambaguss~O_o berkata...

x pe, saye suka entry panjang2...hehe...sama dgn la kita...benda ni saye tgk dah lama ada dlm penyakit bloggers yg rasa hebat...bersederhana sudah la....

Sya Isya berkata...

hehe..memang ada blog yang buat iklan statik nuffnang, tak boleh close pula tu. nak baca entri dia pun tak boleh sebab nampak iklan tu je. adoi..last2 memang tak baca lah, macam mana nak baca, kan. Iklan wawwi penuh 1 page pun ada, pastu tak boleh close. huhu..macam2 ada lah..

faizerkaizer berkata...

@Sya Isya

Huh,. nampaknya ramai yang benci iklan wawwi ni,.yang penting bersederhana la la kawan2

Assalamualaikum

Selamat datang ke blog saya.. ~ Tinggalkan la komen . ~ jadi follower ,promise kaizer follow balik. ~ Please subscibe supaya tak miss update. ~ Remember!!!Jangan lupe klik iklan nuffnang,.hope u'all enjoy.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails